DISLEXIA-DISCALCULIA-DISGRAFIA-DISORTOGRAFIA=NEURODIVERSITATE

marți, 26 decembrie 2017

 



Dislexia: o cauză posibilă este în ochi

La cei afectați de tulburare, fotoreceptorii retinei sunt dispuși simetric în ambii ochi. Deci creierul intră în confuzie pentru că primește imagini "în oglindă".

Una dintre cauzele dislexiei ar putea să se ascundă în interiorul retinei și să fie legată de primul prag al percepției vizuale. Doi oameni de știință de la Universitatea din Rennes (Franța) susțin că la baza tulburării de învățare - care numai în Italia de exemplu afectează 1,9 milioane de oameni și care se manifestă cu dificultate de citire - poate exista o distribuție anormală a unor fotoreceptori .Neuronii specializați în traducerea semnalului luminos în informații chimice.

La persoanele dislexice, aceste celule ar putea fi distribuite simetric în ambii ochi, spre deosebire de ceea ce se întâmplă în cazul celor care nu manifestă tulburarea.


LINIE PREFERENȚIALĂ. Ființele omenești nu au numai un braț dominant, ci și un ochi dominant (mai des cel drept). Fiecare ochi dobândește o imagine ușor diferită a scenei, iar apoi este la nivelul creierului să rezolve orice ambiguitate prin favorizarea uneia dintre cele două, pe baza principiului "non-simetriei".

PORȚI PENTRU CULORI. Semnalele luminoase sunt captate de două tipuri de fotoreceptoare, conurile și tijele . Primii sunt responsabili de percepția culorilor. Există cel puțin trei tipuri de conuri - pentru roșu, pentru verde și pentru albastru - care sunt concentrate în zona centrală a retinei (foveea ).

 NICIO PREFERINȚĂ. Cu toate acestea, există o suprafață circumscrisă de 0,10-0,15 mm în diametru, în care conurile albastre-sensibile sunt complet absente. Acest tip de "gaură" este, în cazul persoanelor nedislexice , circulară în ochiul dominant și neregulat în celălalt ochi. La persoanele dislexice, această zonă este în schimb egală circulară în ambii ochi, ceea ce duce la lipsa unui semnal dominant.

 Absența asimetriei ar putea fi sursa stimulilor care produce confuzie în creier (din aceasta cauza persoanele dislexice confundă adesea b și d ).

 „Ochii persoanelor dislexice sunt echivalenți, iar creierul trebuie să se bazeze pe două versiuni ușor diferite ale unei scene“, spun oamenii de știință conform Proceedings of the Royal Society B  .



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu